Szkolenie: System ssący Kanban

Efektywne sterowanie produkcją zapewniające minimalny poziom zapasów

Adresaci szkolenia

Osoby obsługujące klienta i przygotowujące plany produkcji, kierownictwo produkcji i logistyki, osoby obsługujące magazyny i logistykę wewnętrzną, inżynierowie przygotowujący przebieg procesów produkcyjnych i planujący przepływ materiałów (layouty).

Poznaj w praktyce, jak radzić sobie z problemami i wyzwaniami takimi jak:

  • Nadprodukcja spowodowana planowaniem opartym na prognozach.
  • Niepełna dostępność produkowanych wyrobów.
  • Przenoszenie zmienności rynku (zamówień klienta) na system produkcyjny.
  • „Szczyty i doliny” (fluktuacje) w zleceniach produkcyjnych.
  • Opóźnienia w produkcji wywołane zmieniającymi się priorytetami.
  • Trudności z synchronizowaniem przepływu pomiędzy procesami produkcyjnymi.
  • Trudność z połączeniem procesów w jeden obszar o przepływie ciągłym.
  • Niepełna dostępność produkowanych wyrobów.
zapisz się na szkolenie
Harmonogram
Moduł 1

9:00 – 10:30

(10:30 – 10:45 przerwa kawowa)

  • Wprowadzenie
  • Przedstawienie uczestnikom szkolenia zakładu – przedstawiciel zakładu
  • Pierwszy przebieg gry symulacyjnej
  • Wykonanie mapy stanu obecnego symulowanej fabryki
Moduł 2

10:45 – 12:15

(12:15 – 12:30 przerwa kawowa)

  • Elementy systemu ssącego
  • Stymulator strumienia wartości
  • Zapotrzebowanie klienta
  • Plan Dla Każdej Części
  • Analiza produktów ABC
  • Zalety i wady supermarketu wyrobów gotowych
  • Poziom zapasów w supermarketach
  • Zasady organizacji supermarketów
Moduł 3

12:30 – 14:00

  • Sterowanie przepływem – sygnał kanban
  • Poziomowanie produkcji
  • Wyliczanie ilości przezbrojeń
  • Przygotowanie drugiego przebiegu gry symulacyjnej – uczestnicy modyfikują przebieg procesów z wykorzystaniem poznanych zasad
  • Przeprowadzenie drugiego etapu symulacji, omówienie wyników, porównanie stanu początkowego z końcowym

14:00 – 14:45

Lunch

Moduł 4

14:45 – 16:30

  • Wizyta na powierzchni produkcyjnej
  • Przy udziale pracowników zakładu zapoznanie się z systemem ssącym dla wyrobów gotowych i komponentów- sygnały kanban, przemieszczanie sygnałów kanban, supermarket komponentów, tablica zbiorcza kart kanban, kolejka FIFO). W trakcie wizyty pracownicy zakładu udzielają odpowiedzi na pytania uczestników
  • Omówienie spostrzeżeń z powierzchni produkcyjnej z przedstawicielami zakładu
  • Omówienie warsztatu podsumowanie szkolenia

Zastrzegamy sobie prawo do wprowadzenia niewielkich zmian w agendzie

Harmonogram pobierz harmonogramPobierz harmonogram

English description Download description


Opis zagadnienia

System ssący różni się od tradycyjnych metod sterowania produkcją, w których harmonogram produkcyjny określa dla każdego procesu, co i kiedy należy produkować. Nie zapewnia to zsynchronizowanego w czasie sprzężenia zwrotnego z informacją o dokładnych potrzebach klienta. Ponadto w wytwarzaniu tradycyjnym przemieszczanie materiałów pomiędzy procesami następuje w chwili, kiedy proces dostarczający (proces w górze strumienia wartości) zakończy przetwarzanie produktu, bez względu na rzeczywiste potrzeby swojego odbiorcy (klienta). Skutkuje to pchaniem materiału do następnej operacji (w dół strumienia wartości) i powstawaniem zapasów. Kanban łączy i synchronizuje ze sobą aktywność produkcyjną wszystkich procesów w strumieniu wartości względem rzeczywistych potrzeb klienta (sygnały systemu ssącego zastępują plany produkcyjne), zapewniając kontrolę zapasów na optymalnym poziomie.

Korzyści dla firmy

  • Zmiana w sposobie przygotowania bieżących planów produkcyjnych.
  • Produkcja tylko tych wyrobów, które są potrzebne klientowi.
  • Produkowanie wyrobów i podzespołów dokładnie wtedy, gdy są potrzebne.
  • Obniżenie poziomu zapasów i lepszy nadzór nad nimi.
  • Skrócenie czasu przejścia wyrobu przez system.

 

Korzyści dla uczestnika

  • Zapoznanie się z zasadami działania systemu ssącego.
  • Udział w projektowaniu i weryfikacji projektu systemu ssącego dla symulowanego zakładu.
  • Umiejętność obliczania poziomu zapasów w supermarkecie.
  • Poznanie różnych rozwiązań sygnałów ssących (kanban) i zasad ich projektowania.
  • Poznanie przykładu wprowadzenia systemu ssącego w zakładzie będącym gospodarzem szkolenia.

 

Ceny

rezerwując 1 szkolenie z bloku za każdy dzień zapłacisz 1 200 zł zapisz się
rezerwując 2 szkolenia z bloku za każdy dzień zapłacisz 1 100 zł zapisz się
** Wszystkie podane ceny są cenami netto. Do podanych cen należy doliczyć 23% podatku VAT.

Terminy szkolenia

DataFirma MiejsceStatuspolecane hotele
26.04.2017 Parker Hannifin Parker Siechnice Sprzedane polecane hotele
15.09.2017 Diehl Controls Diehl Controls Namysłów Sprzedane polecane hotele
22.11.2017 Harris Calorific International Dzierżoniów zapisy w toku polecane hotele
Organizatorzy zapewniają dojazd z Wrocławia na miejsce warsztatów i z powrotem: Parker Hannifin Sp. z o.o., ul. Kwiatkowskiego 16, 55-011 Siechnice; Dojazd własny: Harris Calorific International Poland Sp. z o. o., ul. Strefowa 8, 58-200 Dzierżoniów; DIEHL Controls Polska, ul. Pułaskiego 6, 46-100 Namysłów

Szkolenie odbywa się w ramach bloku: Doskonalenie Produkcji i Logistyki - część I

Dzień 1 Ciągły przepływ w gniazdach i liniach produkcyjnych idź do szkolenia
Dzień 2 System ssący Kanban idź do szkolenia

Kontakt.

Jeżeli jesteś zainteresowany wybranym tematem szkolenia i masz dodatkowe pytania zapraszamy do wypełnienia formularza zgłoszenia. Nasz zespół chętnie odpowie na wszelkie pytania dotyczące oferty.


Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez lean.org.pl., ul. Muchoborska 18, 54-424 Wrocław w celu i zakresie niezbędnym do realizacji obsługi niniejszego zgłoszenia.

zapisz się na szkolenie

Kontakt

Zapraszam do kontaktu w sprawach organizacyjnych i merytorycznych.

Monika Kowalczyk

Monika Kowalczyk

tel. kom.: 505 989 892
monika.kowalczyk@lean.org.pl

Marta Badyna

Marta Raczyńska

tel. kom.: 665 006 347
marta.raczynska@lean.org.pl

Jarosław Burgiel

Jarosław Burgiel

tel. kom.: 510 020 737
jaroslaw.burgiel@lean.org.pl

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. więcej. Zamknij