Szkolenie: System ssący Kanban

Efektywne sterowanie produkcją zapewniające minimalny poziom zapasów

Adresaci szkolenia

Osoby obsługujące klienta i przygotowujące plany produkcji, kierownictwo produkcji i logistyki, osoby obsługujące magazyny i logistykę wewnętrzną, inżynierowie przygotowujący przebieg procesów produkcyjnych i planujący przepływ materiałów (layouty).

Poznaj w praktyce, jak radzić sobie z problemami i wyzwaniami takimi jak:

  • Nadprodukcja spowodowana planowaniem opartym na prognozach.
  • Niepełna dostępność produkowanych wyrobów.
  • Przenoszenie zmienności rynku (zamówień klienta) na system produkcyjny.
  • „Szczyty i doliny” (fluktuacje) w zleceniach produkcyjnych.
  • Opóźnienia w produkcji wywołane zmieniającymi się priorytetami.
  • Trudności z synchronizowaniem przepływu pomiędzy procesami produkcyjnymi.
  • Trudność z połączeniem procesów w jeden obszar o przepływie ciągłym.
  • Niepełna dostępność produkowanych wyrobów.
zapisz się na szkolenie
Harmonogram
Moduł 1

9:00 – 10:30

(10:30 – 10:45 przerwa kawowa)

  • Wprowadzenie
  • Przedstawienie uczestnikom szkolenia zakładu – przedstawiciel zakładu
  • Pierwszy przebieg gry symulacyjnej
  • Wykonanie mapy stanu obecnego symulowanej fabryki
Moduł 2

10:45 – 12:15

(12:15 – 12:30 przerwa kawowa)

  • Elementy systemu ssącego
  • Stymulator strumienia wartości
  • Zapotrzebowanie klienta
  • Plan Dla Każdej Części
  • Analiza produktów ABC
  • Zalety i wady supermarketu wyrobów gotowych
  • Poziom zapasów w supermarketach
  • Zasady organizacji supermarketów
Moduł 3

12:30 – 14:00

  • Sterowanie przepływem – sygnał kanban
  • Poziomowanie produkcji
  • Wyliczanie ilości przezbrojeń
  • Przygotowanie drugiego przebiegu gry symulacyjnej – uczestnicy modyfikują przebieg procesów z wykorzystaniem poznanych zasad
  • Przeprowadzenie drugiego etapu symulacji, omówienie wyników, porównanie stanu początkowego z końcowym

14:00 – 14:45

Lunch

Moduł 4

14:45 – 16:30

  • Wizyta na powierzchni produkcyjnej
  • Przy udziale pracowników zakładu zapoznanie się z systemem ssącym dla wyrobów gotowych i komponentów- sygnały kanban, przemieszczanie sygnałów kanban, supermarket komponentów, tablica zbiorcza kart kanban, kolejka FIFO). W trakcie wizyty pracownicy zakładu udzielają odpowiedzi na pytania uczestników
  • Omówienie spostrzeżeń z powierzchni produkcyjnej z przedstawicielami zakładu
  • Omówienie warsztatu podsumowanie szkolenia

Zastrzegamy sobie prawo do wprowadzenia niewielkich zmian w agendzie

Harmonogram pobierz harmonogramPobierz harmonogram

English description Download description


Opis zagadnienia

System ssący różni się od tradycyjnych metod sterowania produkcją, w których harmonogram produkcyjny określa dla każdego procesu, co i kiedy należy produkować. Nie zapewnia to zsynchronizowanego w czasie sprzężenia zwrotnego z informacją o dokładnych potrzebach klienta. Ponadto w wytwarzaniu tradycyjnym przemieszczanie materiałów pomiędzy procesami następuje w chwili, kiedy proces dostarczający (proces w górze strumienia wartości) zakończy przetwarzanie produktu, bez względu na rzeczywiste potrzeby swojego odbiorcy (klienta). Skutkuje to pchaniem materiału do następnej operacji (w dół strumienia wartości) i powstawaniem zapasów. Kanban łączy i synchronizuje ze sobą aktywność produkcyjną wszystkich procesów w strumieniu wartości względem rzeczywistych potrzeb klienta (sygnały systemu ssącego zastępują plany produkcyjne), zapewniając kontrolę zapasów na optymalnym poziomie.

Korzyści dla firmy

  • Zmiana w sposobie przygotowania bieżących planów produkcyjnych.
  • Produkcja tylko tych wyrobów, które są potrzebne klientowi.
  • Produkowanie wyrobów i podzespołów dokładnie wtedy, gdy są potrzebne.
  • Obniżenie poziomu zapasów i lepszy nadzór nad nimi.
  • Skrócenie czasu przejścia wyrobu przez system.

 

Korzyści dla uczestnika

  • Zapoznanie się z zasadami działania systemu ssącego.
  • Udział w projektowaniu i weryfikacji projektu systemu ssącego dla symulowanego zakładu.
  • Umiejętność obliczania poziomu zapasów w supermarkecie.
  • Poznanie różnych rozwiązań sygnałów ssących (kanban) i zasad ich projektowania.
  • Poznanie przykładu wprowadzenia systemu ssącego w zakładzie będącym gospodarzem szkolenia.

 

Ceny

rezerwując 1 szkolenie z bloku za każdy dzień zapłacisz 1 200 zł zapisz się
rezerwując 2 szkolenia z bloku za każdy dzień zapłacisz 1 100 zł zapisz się
** Wszystkie podane ceny są cenami netto. Do podanych cen należy doliczyć 23% podatku VAT.

Terminy szkolenia

DataFirma MiejsceStatuspolecane hotele
26.04.2017 Parker Hannifin Parker Siechnice Sprzedane polecane hotele
15.09.2017 Diehl Controls Diehl Controls Namysłów Sprzedane polecane hotele
22.11.2017 Harris Calorific International Dzierżoniów Sprzedane polecane hotele
Organizatorzy zapewniają dojazd z Wrocławia na miejsce warsztatów i z powrotem: Parker Hannifin Sp. z o.o., ul. Kwiatkowskiego 16, 55-011 Siechnice; Dojazd własny: Harris Calorific International Poland Sp. z o. o., ul. Strefowa 8, 58-200 Dzierżoniów; DIEHL Controls Polska, ul. Pułaskiego 6, 46-100 Namysłów

Szkolenie odbywa się w ramach bloku: Doskonalenie Produkcji i Logistyki - część I

Dzień 1 Ciągły przepływ w gniazdach i liniach produkcyjnych idź do szkolenia
Dzień 2 System ssący Kanban idź do szkolenia

Kontakt.

Jeżeli jesteś zainteresowany wybranym tematem szkolenia i masz dodatkowe pytania zapraszamy do wypełnienia formularza zgłoszenia. Nasz zespół chętnie odpowie na wszelkie pytania dotyczące oferty.


Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez lean.org.pl., ul. Muchoborska 18, 54-424 Wrocław w celu i zakresie niezbędnym do realizacji obsługi niniejszego zgłoszenia.

zapisz się na szkolenie

Kontakt

Zapraszam do kontaktu w sprawach organizacyjnych i merytorycznych.

Monika Kowalczyk

Monika Kowalczyk

tel. kom.: 505 989 892
monika.kowalczyk@lean.org.pl

Marta Badyna

Marta Raczyńska

tel. kom.: 665 006 347
marta.raczynska@lean.org.pl

Jarosław Burgiel

Jarosław Burgiel

tel. kom.: 510 020 737
jaroslaw.burgiel@lean.org.pl

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. więcej. Zamknij