KONCEPCJA ZESPOŁU EMS KLUCZEM DO CIĄGŁEGO DOSKONALENIA PROCESÓW W FABRYKACH - page 9

XII Międzynarodowa Konferencja Lean Management
12
th
International Lean Management Conference
86
Rys. 6. Fazy wdrożenia systemu EMS
3.4. ZAANGAŻOWANIE LIDERÓW W FABRYCE KUCHENEK W ŚWIDNICY
Pierwszym etapem było przeszkolenie wszystkich liderów w zakresie narzędzi i zasad
EMS poprzez połączenie metod teoretycznych i praktycznych. Uczestnicząc
w standardowych modułach szkoleniowych pracownicy uczą się stosować narzędzia
i zasady EMS w skuteczny i spójny sposób. Umiejętności te są weryfikowane poprzez
System Certyfikacji Pracowników. System ten to standardowy sposób wyrażania uznania
wobec osiągnięć pracowników związanych ze stosowaniem EMS (Rys. 7). Istnieją cztery
poziomy certyfikacji pracowników: żółty zielony, niebieski i mistrzowski. Różne poziomy
certyfikacji zapewniają ścieżkę dla pracowników, którzy chcą zwiększyć swoją znajomość
podstaw teoretycznych oraz zastosowań narzędzi EMS.
1,2,3,4,5,6,7,8 10,11,12,13,14,15,16,17
Powered by FlippingBook