Przejdź do treści
Jesteśmy członkiem Lean Global Network Lean Global Network

Żeby coś stało się nawykiem, musi być często praktykowane

Prof. Tomasz Koch udzielił wypowiedzi dla magazynu Teraz DB Schenker Logistics. Magazyn dla pracowników, przewoźników i kierowców wydawanego przez Schenker Sp. z o.o. Problemy, nieefektywności czy marnotrawstwo jesteśmy w stanie łatqo dostrzec wtedy, kiedy praca ma charakter powtarzalny. Pierwszy warunek, aby kaizen miał szansę stać się w firmie nawykiem, to praca wykonywana zgodnie z ustalonymi

Prof. Tomasz Koch udzielił wypowiedzi dla magazynu Teraz DB Schenker Logistics. Magazyn dla pracowników, przewoźników i kierowców wydawanego przez Schenker Sp. z o.o.

Problemy, nieefektywności czy marnotrawstwo jesteśmy w stanie łatqo dostrzec wtedy, kiedy praca ma charakter powtarzalny. Pierwszy warunek, aby kaizen miał szansę stać się w firmie nawykiem, to praca wykonywana zgodnie z ustalonymi standardami. To jednak nie wystarczy. Potrzebujemy jeszcze w firmie środowiska stymulującego dzielenie się pomysłami na usprawnienia, promującego kreatywność, oraz systemu, który doprowadziłby do praktycznego wdrożenia tych pomysłów. No i na koniec – żeby coś się stało nawykiem, musi być często praktykowane.

W numerze październik-listopad 2015 przedstawiono wdrożone w firmie DB Schenker Kaizeny, natomiast podsumowanie dotyczące tego jak sprawić by Kaizen stał się nawykiem napisał Prof. Koch z Lean Enterprise Institute Polska.

 

2015-11-30 DB Schenker Logistics (2)

 

Bądź na bieżąco i zyskaj darmową wiedzę w naszym newsletterze!

Nowości ze świata Lean, wydarzenia, oferty specjalne – dołącz, aby być na bieżąco!